Rule: Vowels in verb endings and participle suffixes. Task 11

Task 12. Spelling of personal endings of verbs and participle suffixes.

Theoretical part.

A brief theory for the successful completion of task 12 from the Unified State Examination in the Russian language.

· The letters A and I are written before one and two H in participles and adjectives formed from verbs in -at, -yat.

The letter E is written before one and two H in participles and adjectives formed from verbs in -it, -et.

In the real participles of the present tense, formed from verbs of the 1st conjugation, the suffix -UShch- (-YuSch-) is written,
in passive participles – -EM- (-OM-).

In the real participles of the present tense, formed from verbs of 2 conjugations, the suffix -ASCH- (-ЯШCH-) is written,
in passive – -IM-.

Independent work.

1. Write down the word in which the letter Yu is written at the place of the gap.

remembering

chalk..

red..t

jumping

hanging..

Explanation.

Answer: GRINDING.

Answer: grinding

grinding

Source: RESHU USE

Relevance: 2016 – 2017

Difficulty: advanced

Codifier section: Spelling of personal verb endings and participle suffixes

Rule: Vowels in verb endings and participle suffixes. Task 11

2. Write down the word in which the letter E is written at the place of the gap.

write down.. you

pull out..sh

sealed

torment..my

fodder..

Explanation.

Answer: write it down.

Answer: write

write down

Source: RESHU USE

Relevance: Used in 2015-2017

Difficulty: normal

Rule: Vowels in verb endings and participle suffixes. Task 11

3. Write down the word in which the letter I is written at the place of the gap

dorm..t (he)

hated

stick..on

drank..

detour..

Explanation.

Answer: traveled

Answer: traveled

traveled

Source: RESHU USE

Rule: Vowels in verb endings and participle suffixes. Task 11

4. Write down the word in which the letter E is written at the place of the gap.

ink..sh

restrained..

breathe..sh

move..my

imminent.. my

Explanation.

Here is the correct spelling: CUTE, RESPONDED, BREATHE, MOVABLE, INEVITABLE. The correct answer is INEVITABLE, since the participle is formed from verb 1 of the conjugation PASS.

Answer: IMMINENT.

Answer: inevitable

inevitable

Source: RESHU USE

Rule: Vowels in verb endings and participle suffixes. Task 11

5. Write down the word in which the letter Y is written in place of the gap.

ran..t (they)

ta..

spiky

prophetic

stele..

Explanation.

Here is the correct spelling: INJURY, MELTING, STICKING, WAVING, STRAWING. The correct answer is HURT, since this is a verb of 2 conjugations.

Answer: WOUND.

Answer: hurt

hurt

Source: RESHU USE

Rule: Vowels in verb endings and participle suffixes. Task 11

6. Write down the word in which the letter Y is written at the place of the gap.

wrestling

dorm..t (they)

offended .. tsya (they)

wavering

flowing..

Explanation.

Let’s give the correct spelling: FIGHTING, SLEEPING, OFFENDED, HAVING, LEAKING. The correct answer is OFFENDED, since this is a verb of the 2nd conjugation.

Answer: OFFENDED.

Answer: offended

offended

Source: RESHU USE

Rule: Vowels in verb endings and participle suffixes. Task 11

7. Write down the word in which the letter I is written at the place of the gap.

seen..

joke..sh

casting.. former

reduced

stele..sh

Explanation.

Let’s give the correct spelling: SEEING, POKLESH, ABANDONED, REDUCED, STELESH. The correct answer is Abandoned, since this is a participle formed from the verb “throw” and “t”.

Answer: Abandoned.

Answer: abandoned

abandoned

Source: RESHU USE

Rule: Vowels in verb endings and participle suffixes. Task 11

8. Write down the word in which the letter I is written at the place of the gap.

meaning..my

hesitant..my

you can..sh

out of reach.. my

check..my

Explanation.

Let’s give the correct spelling: SIGNIFICANT, FLASHABLE, CAN, UNREACHABLE, CHECKED. The correct answer is SIGNIFICANT, since the participle is formed from the verb 2 of the conjugation MEAN.

Answer: SIGNIFICANT.

Answer: significant

significant

Source: RESHU USE

Rule: Vowels in verb endings and participle suffixes. Task 11

9. Write down the word in which the letter E is written at the place of the gap.

write down.. you

sealed

pull out..sh

torment.. my

glue..my

Explanation.

Let’s give the correct spelling: WRITE, STICK, PULL OUT, TORTURED, GLUED. WRITE the correct answer as it is a verb of the 1st conjugation.

Answer: RECORD.

Answer: write

write down

Source: RESHU USE

Rule: Vowels in verb endings and participle suffixes. Task 11

10. Write down the word in which the letter I is written at the place of the gap.

independent..my

suspect..my

consumption.. my

warming up.. mine

hesitant..my

Explanation.

Here is the correct spelling: INDEPENDENT, SUSPECTED, EXPENDABLE, HEATED, FLASHABLE. The correct answer is INDEPENDENT, since the participle is formed from the verb 2 of the conjugation DEPEND.

Answer: INDEPENDENT.

Answer: independent

independent

Source: RESHU USE

Rule: Vowels in verb endings and participle suffixes. Task 11

11. Write down the word in which the letter E is written in place of the gap.

linger..stay

move..my

invisible..my

dance..sh

hung..my

Explanation.

Here is the correct spelling: STAY, MOVED, INVISIBLE, DANCE, DEPENDENT. The correct answer is DANCING, as it is a verb of the 1st conjugation.

Answer: DANCE.

Answer: dance

dancing

Source: RESHU USE

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.