Rule: Vowels in verb endings and participle suffixes. Task 11

57. Write down the word in which the letter Y is written in place of the gap.

creeping

number

dormant..t

nama..waving

bre..sting

Explanation.

Here is the correct spelling: CREEPING, STICKING, DREAMING, SHAVING. The correct answer is NAMA I SHIS, since the gerund is from NAMA I BE.

Answer: HAPPENING.

Answer: indulging

drenched

Source: RESHU USE

Rule: Vowels in verb endings and participle suffixes. Task 11

58. Write down the word in which the letter E is written in place of the gap.

presenting..sh

rinse..sh

outlined .. who

calm down..

who said nothing

Explanation.

Let’s give the correct spelling: PRESENT, RINSE, OUTLINE, CALM, SAY. The correct answer is RINSE, as this is the verb of the 1st conjugation.

Answer: RINSE.

Answer: rinse

rinse

Source: RESHU USE

Rule: Vowels in verb endings and participle suffixes. Task 11

59. Write down the word in which the letter Y is written in place of the gap.

number

smoulder..t (they)

burnout..t (they)

creeping

wrestling

Explanation.

Answer: BURN OUT.

Answer: burn out

burn out

Source: RESHU USE

Relevance: 2016 – 2017

Difficulty: advanced

Codifier section: Spelling of personal verb endings and participle suffixes

Rule: Vowels in verb endings and participle suffixes. Task 11

60. Write down the word in which the letter Y is written in place of the gap.

adhesive

maybe

pumped up (muscles)

basking

trudge

Option 4.

Explanation.

Answer: adhesive

Answer: adhesive

adhesive

Source: RESHU USE

Difficulty: advanced

Rule: Vowels in verb endings and participle suffixes. Task 11

61. Write down the word in which the letter E is written at the place of the gap.

predictive..my

exactly..sh

worry..worrying

worrying..worrying

pumped out (liquid)

Explanation.

Answer: predictable

Answer: predictable

predictable

Source: RESHU USE

Relevance: Used in 2015-2017

Difficulty: normal

Rule: Vowels in verb endings and participle suffixes. Task 11

62. Write down the word in which the letter I is written at the place of the gap.

select..sh

pinch..t

indescribable..may

waterproof..my

check..my

Explanation.

Answer: SELECT.

Answer: highlight

single out

Source: RESHU USE

Relevance: Used in 2015-2017

Difficulty: normal

Rule: Vowels in verb endings and participle suffixes. Task 11

63. Write down the word in which the letter E is written at the place of the gap.

retractable..my

straightened out

glue … sew

unless..ny

babysitting

Explanation.

Here is the correct spelling: EXTENDED, STRAIGHTENED, GLUED. DISPLACED, BABY. The correct answer is EXTENDED, since the participle is formed from verb 1 of the conjugation EXTEND.

Answer: EXTENDABLE.

Answer: retractable

put forward

Source: RESHU USE

Rule: Vowels in verb endings and participle suffixes. Task 11

64. Write down the word in which the letter Y is written at the place of the gap.

re..t

stel..tsya

wrestling

hating

bubbling..

Explanation.

Let’s give the correct spelling: REYUT, TRELL, FIGHTING, HATED, BUBBLING. The correct answer is HATED, since the participle is formed from the verb 2 of the conjugation HATE.

Answer: HATED.

Answer: haters

hating

Source: RESHU USE

Rule: Vowels in verb endings and participle suffixes. Task 11

65. Write down the word in which the letter I is written at the place of the gap.

arranged..who

write..sh

grown..

bed..sh

lele.. former

Explanation.

Here is the correct spelling: SET UP, WRITE, GROWN, BED, cherished. The correct answer is ARRANGED, since in participles before -vsh- the vowel that stands in the past tense before -l- (or in an indefinite form before -t) (arranged, arrange) is preserved.

Answer: ARRANGED.

Answer: arranged

arranged

Source: RESHU USE

Rule: Vowels in verb endings and participle suffixes. Task 11

66. Write down the word in which the letter I is written at the place of the gap.

assign..sh

unless..sh

hated

met..ny

fall out..

Explanation.

Let’s give the correct spelling: ASSIGN, DISPLACE, HATED, MEET, DROPPED OUT. The correct answer is ASSIGN, since this is a verb of 2 conjugations.

Answer: ASSIGN.

Answer: assign

appoint

Source: RESHU USE

Rule: Vowels in verb endings and participle suffixes. Task 11

67. Write down the word in which the letter I is written at the place of the gap.

independent..my

consumption..my

suspect..my

warming up.. mine

grown..

Explanation.

Here is the correct spelling: INDEPENDENT, EXPENDABLE, SUSPECTED, HEATED, GROWN. The correct answer is INDEPENDENT, since the participle is formed from the verb 2 of the conjugation DEPEND.

Answer: INDEPENDENT.

Answer: independent

independent

Source: RESHU USE

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.